نایلون چیست ! نایلون یکی از معروف ترین پلیمرهای دنیاست که کاربرد گسترده و فراوانی در صنایع بسته بندی، صنعت کشاورزی و صنایع ساختمان سازی دارد. برخی از افراد به دلیل عدم آگاهی تصور می کنند که نایلون و نایلکس هر دو یک مفهوم را دارند. این در حالیست که هر یک از این دو محصول از لحاظ ترکیبات، مواد اولیه، مشخصات و کاربردها با یکدیگر متفاوت می باشند. نایلون ها در درجه بندی ها و انواع مختلفی تولید می شوند. در این مقاله قصد داریم درباره تاریخچه و انواع نایلون شامل نایلون حبابدار، نایلون شیرینگ، نایلون گلخانه ای و کشاورزی، نایلون سیلویی یا نایلون بسته بندی علوفه ، نایلون ضد عفونی کننده، نایلون های ساختمانی و غیره و همچنین تفاوت بین نایلکس و نایلون صحبت کنیم.
آشنایی با تاریخچه نایلون
کسی که برای اولین بار در دنیا موفق به تولید پلیمری به نام نایلون شد، شخصی به نام والاس کارتروز بود. این فرد نایلون را در سال 1935 در مرکز تحقیقاتی دوپونت ابداع کرد. به مروز زمان استفاده از این محصول در بین تمام مردم رایج شد. اولین محصولات تولید شده با نایلون جوراب های زنانه در سال 1940 و برس مسواک در سال 1938 بود. پس از شروع جنگ جهانی دوم ابریشم در جهان کمیاب شد. با کمبود شدید این ماده محققان به دنبال اختراع ماده بودند که جایگزین آن شود. چتر نجات و تایر خودروهای نظامی جزء محصولاتی بودند که در دوران جنگ جهانی دوم تولید شدند. بعد از جنگ جهانی نیز تولید محصولات دیگری مانند موکت و فرش با استفاده از نایلون آغار شد. نایلون به عنوان اولین الیاف مصنوعی کم کم به یکی از پرمصرفترین محصولات در سطح جهان تبدیل شد.
معرفی انواع مختلف نایلون
نایلون ها در انواع و گریدهای متنوعی تولید می شوند. این محصول از نظر کاربرد در چند گروه مختلف تقسیم بندی می شود. مهم ترین نوع نایلون ها شامل نایلون های عریض و نایلون های صنعتی می باشند. در ادامه این مطلب به معرفی انواع مختلف نایلون می پردازیم.
نایلون گلخانه ای
نایلون گلخانه ای یک نوع نایلون عریض است که برای راه اندازی و احداث گلخانه مورد استفاده قرار می گیرد. ضخامت نایلون های گلخانه ای زیاد است و دارای چند لایه می باشد. مقاومت بالا، استحکام و طول عمر زیاد از مهمترین ویژگی های پلاستیک گلخانه ای به شمار می رود. برای افزایش بازدهی و کیفیت این محصول از مواد افزودنین مختلفی مانند افزودنی ضد اشعه ماوراء بنفش، افزودنی جذب کننده مادون قرمز، افزودنی ضد مه و افزودنی ضد الکتریسته ساکن استفاده میشود.
نایلون کشاورزی
نوع دیگری از نایلون های عریض به نام نایلون کشاورزی به سه گروه نایلون مالچ، نایلون سیلویی و نایلون ضد عفونی کننده خاک تقسیم می شود نایلون مالچ در کاشت سیفی جات مورد استفاده قرار می گیرد و با کشیده شدن روی محصولات شرایط ایده الی را برای رشد آن ها فراهم می کند. نایلون سیلویی برای نگهداری و بسته بندی علوفه در دامپروری ها کاربرد دارد و از نفوذ رطوبت و حشرات موذی به درون علوفه ها جلوگیری می کند و ماندگاری آن را افزایش می دهد. نایلون ضد عفونی کننده نیز شرایط خاک را برای کشت محصولات ضد عفونی می کند و مانع از رشد آفات می شود.
نایلون ساختمانی
نایلون ساختمانی نیز نوعی نایلون عریض پر کاربرد است که در صنعت ساختمان سازی کاربرد دارد. از این محصول برای محافظت از مصالح ساختمانی، پوشاندن انباری ها، کاور ساختمان، محافظت از باران و طوفان و غیره استفاده می شود. این نایلون در استخرها نیز کاربرد زیادی دارد.
نایلون شیرینگ
سلفون شیرینگ در صنایع بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرد و ضخامت های متنوعی دارد. مواد اولیه استفاده شده برای تولید این محصول از جنس پلی اتیلن است و در مقابل حرارت بلافاصله واکنش نشان می دهد. انعطاف پذیری و چسبندگی نایلون شیرینگ بسیار بالاست و برای بسته بندی لوازم بهداشتی، مواد غذایی و غیره کاربرد دارد. زمانی که این نایلون دور محصول پیچانده شده و در مقابل حرارت قرار می گیرد دارای خاصیت چسبندگی شده و به محصولات می چسبد. انواع نایلون شیرینگ عبارتند از: شیرینگ تونلی، حرارتی، روده ای؛ POF و PVC.
پک های نوشابه و آب معدنی های موجود در بازار یک نمونه پرکاربرد از بسته بندی با نایلون شیرینگ محسوب می شوند.
نایلون استرچ بسته بندی
نایلون استرچ محصولی است که قابلیت کشسانی بالایی دارد و از آن برای بسته بندی وسایل و لوازم مختلف استفاده می شود. این نایلون با استفاده از مواد اولیه پلی اتیلن ساخته شده است. با پیچاندن نایلون استرچ دور محصول حمل و نقل و جا به جایی راحت تر خواهد بود. از تجمع گرد و غبار روی محصولات جلوگیری می شود. این محصول در صنایع غذایی و کشاورزی کاربرد بسیار زیادی دارد. برای بسته بندی محصولات با این نوع نایلون از دستگاهی به نام استرچ پالت بند استفاده می شود.
نایلون پشت چسب دار
نوعی نایلون که یکی از سطوح آن معمولی و سطح دیگر آن دارای خاصیت چسبندگی است، نایلون پشت چسب دار نام دارد. ضخامت نایلون های پشت چسب دار نسبت به سایر نایلون ها کمتر است. بسیاری از مردم این محصول پلاستیکی را با نام سلفون هم می شناسند. برخی از محصولات که نیاز به مراقبت بیشتری دارند، با نایلون پشت چسب دار بسته بندی می شوند.
نایلون حباب دار
گران قیمت ترین نوع نایلون که در صنایع بسته بندی برای حفاظت از محصولات مختلف استفاده می شود، نایلون حباب دار است. به این محصول نایلون ضربه گیر هم می گویند. یکی از سطح این پلاستیک صاف و روی سطح دیگر آن با حباب هایی مملو از هوا پوشیده شده است. وقتی محصولی را با این نایلون بسته بندی می کنند، حباب های روی آن مانع از وارد شدن آسیب به کالای داخل بسته بندی می شود. برای محصولات حساس و شکننده باید از پلاستیک هایی با حباب های درشت استفاده کرد. مبلمان، لوازم برقی، ظروف کریستال و چینی، قطعات حساس کامپیوتری، تابلوها و غیره با نایلون حباب دار بسته بندی می شود.
نایلون و نایلکس چه تفاوتی با هم دارند؟
همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم عده ای زیادی از مردم به اشتباه فکر می کنند نایلون و نایلکس هر دو یک محصول هستند. اما در واقعیت این دو محصول در بسیاری از موارد و ویژگی ها با هم متفاوت می باشند. نایلون با استفاده از مواد اولیه پلی اتیلنی سبک و نایلکس از مواد اولیه پلی اتیلنی سنگین تولید می شود. در نایلون 80 درصد مواد اولیه را پلی اتیلن سبک و 20 درصد را پلی اتیلن سنگین تشکیل داده است و بر عکس در تولید نایلکس 80 درصد مواد اولیه را پلی اتیلن سنگین و 20 درصد را پلی اتیلن سبک تشکیل داده است. نرمی، شفافیت و براقیت نایلون نسبت به نایلکس بیشتر است. امکان تولید نایلون در ضخامت های خیلی نازک وجود ندارد. اما می توان نایلکس را در ضخامت پایین هم تولید کرد. اگر نایلون را در دستان خود فشار دهید آنقدر نرم است که هیچ صدایی از خود تولید نمی کند. اما با دست زدن به نایلکس صدای خش خش بسیار زیادی تولید می شود. برخی از محصولات مانند کیسه فریزر، دستکش یک بار مصرف، کیسه زباله جزء محصولاتی هستند که هم می توانند از جنس نایلون باشند و هم از جنس نایلکس ساخته می شوند. انواع نایلکس شامل نایلکس های تبلیغاتی، نایلکس های دسته رکابی و کیسه های زباله می باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله ابتدا درباره تاریخچه نایلون و مواد اولیه این محصول صحبت کردیم و سپس به معرفی انواع نایلون و کاربردهای هر یک از آن ها در صنایع بسته بندی مواد غذایی، صنعت ساختمان و صنعت کشاورزی پرداختیم. سپس توضیح دادیم که نایلون و نایلکس چه تفاوت هایی با هم دارند و چگونه می توان آن ها را از هم تشخیص داد. امروزه شرکت های معتبر زیادی در زمینه تولید انواع نایلون و نایلکس فعال هستند و محصولاتی باکیفیت را با مناسب ترین قیمت و بدون واسطه به بازار و مشتریان عرضه می کنند. امیدواریم از مطالب ارائه شده در این مقاله کمال استفاده را برده باشید.